ΠΛΟΗΓΗΣΗ: Η Γεωργία Ρεκάλου,
καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας

Η Γεωργία Ρεκάλου, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας


Μια μικρή βιογραφία...

   Γεννήθηκα στο Κιλκίς, την μικρή μας επαρχιακή πόλη, γνωστή ανάμεσα σε άλλα για το σπήλαιό της και την μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Λόφο. Από μικρή ηλικία ταξίδεψα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου και απέκτησα ενδιαφέροντα όπως η ζωγραφική, η χειροτεχνία, η μουσική και βέβαια τα Αγγλικά. Φοίτησα στο Μαιευτικό Τμήμα των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όμως δεν άσκησα ποτέ το επάγγελμα, καθώς η πραγματική κλίση μου ήταν προς την ξένη γλώσσα και αφού απόκτησα το Πτυχίο Cambridge Proficiency, συνέχισα παίρνοντας και το Πτυχίο Διδασκαλίας της Αγγλικής για όλες τις βαθμίδες το 2009. Εργαζόμενη παράλληλα στο Φροντιστήριο της Α. Αποστολίδου έλαβα μέρος στην παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Κιλκίς, απέκτησα εμπειρία στη διδασκαλία μέσω υπολογιστή (Interactive Whiteboard). Συμμετείχα σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού και μη χαρακτήρα και κατά τη διάρκεια του έτους 2008-2009 υπεβλήθην επιτυχώς σε έλεγχο πιστοποίησης Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης. Συμπληρωματικά παρακολούθησα μαθήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ECDL αποκομίζοντας περισσότερη εμπειρία αλλά και το πτυχίο γνώσης υπολογιστικών προγραμμάτων. Στα Φροντιστήρια της κυρίας Α. Αποστολίδου εργάστηκα ως καθηγήτρια της Αγγλικής Γλώσσας για μια δεκαετία και το έτος 2010 εργάστηκα στην Φωτεινή Σιδηροπούλου.
   Μένω μόνιμα με την οικογένειά μου στο Κιλκίς και μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να παρακολουθώ συνεχώς την πορεία των μαθητών μου και να καμαρώνω με την επιτυχία τους. Επαγγελματικός μου στόχος είναι η σωστή εκμάθηση της ξένης γλώσσας στα παιδιά ώστε να την κάνουν κτήμα τους, διότι είναι γεγονός πως τα Αγγλικά τουλάχιστον είναι απαραίτητα για την διεύρυνση στους ορίζοντες των νέων είτε αυτοί είναι μορφωτικοί, επιστημονικοί ή καθαρά εργασιακοί, ιδιαίτερα στα τόσο απαιτητικά χρόνια που διανύουμε.
   Πιστεύω ότι η αγάπη μου για τα παιδιά καθώς και η εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός βοηθούν στην πραγμάτωση του στόχου αυτού. Πέρα από την διδασκαλία μεγάλες μου αγάπες είναι ο σύζυγός μου και τα τρία παιδιά μας. Μου αρέσει ν’ αφιερώνω τον χρόνο μου στη μαγειρική, τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες, τη μουσική και τα ταξίδια.

Η μεθοδολογία μου...

   Η μεθοδολογία μου μπορεί να ποικίλει καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι διδασκαλίας όμως όποια μορφή κι αν έχει βασίζεται στην βιωματική εκμάθηση της γλώσσας. Αυτό σημαίνει πως τα Αγγλικά όπως και κάθε άλλη ζωντανή γλώσσα πρέπει να διδάσκεται αρχικά όπως η μητρική και να εμπλουτίζεται συν το χρόνο.
   Θεωρώ πως βασικός παράγοντας και οδηγός στην εκμάθησή της είναι τα βιώματα, εννοώντας πως για να μάθουν τα παιδιά μια ξένη γλώσσα πρέπει να την ακούνε, να την τραγουδούν, να την μιλούν και γενικά να την βιώνουν μέσα στην καθημερινότητά τους και τις ανάγκες αυτής. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεχής επαφή και χρήση της γλώσσας μέσα στην τάξη (αλλά και εκτός) και όχι όπως συνηθίζεται μια άχρωμη και άγευστη προσέγγισή της. Τα ελληνικά μέσα στην τάξη πρέπει να υπάρχουν μόνο ως το έσχατο μέσο επιβεβαίωσης κάποιων εννοιών που πιθανόν να χρειάζονται περισσότερη διευκρίνιση.
   Πιστεύω επίσης πως ένα σημαντικό εργαλείο, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους της εποχής μας, είναι ο υπολογιστής και η σχέση που έχουν μ’ αυτόν, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο εξάσκησης και παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα και λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας και ΟΛΑ αυτά στα Αγγλικά.

Δοκιμάστε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πείρα
στην ξενόγλωσση εκπαίδευση!

Σχεδιασμός και δημιουργία ιστοσελίδας: Bryan Hollamby